Kárpitozás

Lentebb már csak archív tevékenységet mutatunk be!

Szolgáltatásaink, tevékenységeink:

Bútorkárpitozás, bőrbútorok szakszerű javítása nagy bőrválasztékkal, antik bútorok teljeskörű restaurálása.

Ismertető a kárpitozásról:

Talán ellentmondásos jelenségnek tűnik, hogy gyorsan változó korunkban a régiségek rendkívül népszerűek lettek. Mintha az eldobható dolgokat kedvelő fogyasztói társadalom egyszer csak felismerte volna a kézműves mesterek készítette tárgyak értékét.

Így nem csoda, hogy egyre többen inkább felújítják, régi kedvelt, kényelmes bútoraikat, mint hogy újat vennének. A felújítás folyamatát képezi a bútor fa részének restaurálása mellett, az ülőfelület újrakárpitozása is. Ezzel a művelettel újjá varázsolható bármely elhasznált, öreg, vagy csak gyermekeink, háziállataink által megtépázott, de szívünkhöz nőtt bútor.

A kárpitozás, mint mesterség a reneszánsz idején alakult ki, majd nyert teret magának, ahogy az emberek egyre szívesebben ültek kényelmes kárpitozott üléseken, párnákon, mint faládákon (cassone), székeken.

A barokk idején aztán a párnázott fabútorokat, felváltották a teljesen kárpitozott ülő és –fekvőbútorok, és kialakultak a garnitúrák, amelyek a mai napig használatosak.

A kárpitozás virágkora

A kárpitozás igazi virágkorát a biedermeier-ben élte, amikor is Georg Junigl 1822-ben szabadalmaztatott egy eljárást, „mellyel tökéletesíti a használatban lévő bútorkárpitozást, a kender saját kezű előkészítésével, és vasrugók felhasználásával a kárpit olyan rugalmas lesz, hogy egyenértékűvé válik a lószőrpárnázással.” Junigl vasrugójának szabadalmával a kárpitozott bútorok divatosabbá, és keresettebbé váltak.

Egyre több polgári család lakásában jelentek meg kanapék, ülőbútorok, melyek nagy lehetőséget nyújtottak a kárpitosmesterek képességeinek bemutatására, és kibontakoztatására. Eleinte a csak az ülőfelület kárpitozása terjedt el, majd olyan kanapék is készültek melyeknél a kárpitosmunka háttérbe szorította az asztalosmunkát, sőt végül némelynél annyira eltűnt, hogy a bútoron szinte már nem lehetett fát látni. A kárpitos mesterség ezzel teret hódított magának.

A biedermeier újításai, és találmányai a kárpitozásban egészen az 1960-70-es évekig voltak használatosak a bútorgyártásban. Ekkor a tűzőgép, és a laticel megjelenésével, egy új bútorkészítési mód terjedt el. Az eddig használt afrik, és lószőr helyett a gyorsabb munkavégzés érdekében a kárpitosok szivaccsal készítették el a bútorokat. A régi technológia azonban a mai napig fennmaradt. Az antik bútorok restaurálásához a kárpitos manapság is a régen bevált anyagokat használja. Hiába a modern, olcsóbb eljárás a kárpitosmester munkájának korhűnek kell lennie. Ismernie kell a hagyományos, és a modern eljárásokat is, hogy minden bútort a megfelelő módon, hozzáértéssel készíthessen el, varázsolhasson újjá. Így meglátásunk szerint egy kézműves kárpitos munka gyakran felér egy iparművészeti alkotással is.

Felhasznált irodalom:

-Hidde Halbertsma: Régiségek enciklopédiája; 2005; Ventus libra
-Georg Himmelheber: Biedermeier bútorok; 1982; Corvina
-Kaesz Gyula: Ismerjük meg a bútorstílusokat;1995; Háttér kiadó
-Judith Miller: Képes bútor enciklopédia; 2006; Geopen kiadó

Kárpitozás felső fokon

Cégünk vállalja:

Bőrbútorok javítása és kárpitozása
Antik, modern, stíl bútor javítás, kárpitozás
Közület, közintézmény bútor kárpitozás
Antik, stíl bútor javítás, politúrozás, restaurálás
Heverő, fotel, szék kárpitozás, javítás
Stíl bútor javítás, kárpitozás
Antik bútor, képkeret aranyozás
Rusztikus bútor javítás, kárpitozás
Modern bútorkárpitozás
Hagyományos bútor javítás és felújítás
Antik, Styl bútor felújítás, fafaragás, aranyozás
Szálloda, panzió , közintézmény bútorkárpitozás

Ha a régi ülőgarnitúrája, kiegészítő bútora, tv-állványa helyett inkább nagyon jó áron, outlet áruházból újat szeretne: > Nappali bútorok