Bőrbútor javítás

A bőr ülőgarnitúra hosszú távú beruházás

Nézze meg képekben, amiről lentebb, a bőr bútorokról beszélni fogunk:

Egy bőr ülőgarnitúra megvásárlása mindenképpen hosszú távra szóló beruházás, ezért ajánlatos több szempontot is fegyelembe venni. Nagyon fontos, hogy mire fogjuk használni. A komfortosság és a kényelem e tekintetben lényeges szempont. A rendelkezésre álló hely nagysága is alapvetően fontos a kiválasztott darabok elhelyezhetősége szempontjából. Ha a kiválasztott garnitúra még éppen befér, az nem biztos, hogy esztétikailag előnyös is.

A bőrbútor stílusa

A bútor stílusa legalább ilyen fontos. A többi berendezési tárggyal célszerű harmonikusan összeillő stílusú garnitúrát választanunk.
A klasszikus bőrbútorok régies, mondhatni konzervatív vonalvezetésűek, esetenként párnázatuk mélytűzött, míg a modern garnitúrákat az egyszerűbb formai vonalvezetés és a szokatlanabb formák jellemzik.
A rusztikus jellegű bőrbútorok viszont kissé vaskosak, fakáváik hangsúlyosabban érvényesülnek és párnázatuk lágyan redőzött.
E stílusokon belül számos változat létezik, amelyek megkönnyítik a kiválasztásukat.

A bőrbútorok élettartama és az ápolás összefüggése

A bőrbútorok élettartama és a bőr szépsége tovább tart, ha rendszeresen ápoljuk. Az ápolás igénye függ a bőr típusától, annak igénybevételétől és használóinak izzadságától, pontosabban annak agresszív jellegétől. A tisztító ápolásához csak a gyártó által ajánlott szereket szabad használni, az általános bútorápoló szerek még akkor sem ajánlottak, ha a használati útmutatójukban a bőrbútor is szerepel. A szabad oldószeres vagy szilikon-tartalmú szereket sem szabad a tisztításhoz használni, mert ezek jelentős károkat okozhatnak a bőrökben.

A bőrbútorok javításáról

Fontos, hogy a bőrbútor javítás komoly szakmai gyakorlatot, felkészültséget igényel, amihez speciális felszerelés szükséges. A használat során a bőrkárpitok felületén óhatatlanul különböző foltok és egyéb sérülések keletkezhetnek. A bőrbútorok gyakori használat miatt a bőr felülete is megkophat, kirepedezhet. A kisebb felületi sérüléseket esetenként szakember részben képes észrevétlenebbé tenni, ám a komolyabb felületi hasadásokat, mély karcokat már nem lehet eltüntetni az adott bőrfelületről. A bőrbútor javítás és bútor restaurálás a kárpitos szakember munkaterülete.. A bőrbútor bőrrészének sérüléseit a bőrfelület részleges javításával, pl. ülőlap, vagy kartámasz részbeni bőrcseréjével lehet eltüntetni. A jelentősebb felületi kopásokat többnyire csak a teljes felújítás, vagy esetleg a teljes átfestés fedi le. Fontos, hogy a drága kárpitanyagot jól válasszuk meg és kíméletesen is használjuk, a javításokat pedig mindig bízzuk kárpitos szakemberre, különben magunk akár komolyabb károkat is okozhatunk.

A bőrbútor javítás a kárpitozott bútor javításától nem sokban tér el

Legfontosabb, hogy ebben az esetben a bevonóanyag nem hibátlan, és nem „szabályos”. A valódi bőrön sérülések, billogok találhatók, alakjának szabálytalansága gondos szabást, és varrást igényel. A bőrbútor javítás, felújítás csak megfelelő varrógéppel történhet. Cégünk professzionális varrógépekkel rendelkezik, így kiemelkedő minőségben tudjuk megvarrni a megrendelő által választott bőrt. Ha nem akarjuk a bútort teljes egészében áthúzatni, akkor lehetőség a bőr részleges cseréjére is. A bőrbútor bőrrészének részleges cseréje kétféle módon történhet. Ha a bőrbútor színéhez találunk megfelelő bőrmintát, akkor csak a kívánt felületeten kell elvégezni a bőr cseréjét. Amennyiben a színkollekcióban nincs megfelelő színű bőr, lehetőség van a bőr festésére is. Bőrfestéssel manapság már bármilyen színű bőrt elő lehet állítani.

A bútorkárpitozáson túl

A bútorkárpitozáson kívül fő tevékenységi körünkbe tartozik a bútor restaurálás.
Az antik, régi bútorok felújítása nagy szaktudást igényel.
A legtöb embernek nincs fogalma arról, hogyan is történik a bútor restaurálás, ezért pár szóban szeretnénk ezt ismertetni. Az antik bútor restaurálás első lépése a bútor állapotának felmérése. Általában teljes felújításra szorulnak a bútorok.Első lépés a bútor lebontása, szétbontása. Ez magába foglalj a kárpit, és a rugózat teljes eltávolítását. Második lépésben az asztaloshoz kerül a bútor itt az illesztések, csapozások mentén a bútort gondosan darabajai szedik, ügyelve a fára. A darabokat megtisztítja, hiányzó farészeket, furnérokat pótolja. A darabok összeillesztése után szorítóba rakva 24 órán keresztül hagyja száradni. A ragasztó száradása után a pácolás következik, ami visszaadja a fa színét, majd végül a politúrozás következik, amitől a fa visszakapja fényét. Ez a bútor restaurálás folyamatának legszembetűnőbb változása. A kárpitos elkészíti a tartóhevedert a keretre, melyhez rögzíti a rugózatot, majd spárgával készi csomózással leköti azt. A lekötött rugózatra kerül az alappárnázat, amivel a bútor formáját, keménységét lehet meghatározni. Az alappárnázatra a lószőrből készült felsőpárnázat. Végül a bevonóanyag (bútorszövet, bőr), és a díszítés. A bútor restaurálás megfelelő szakmai felkészültség, és gyakorlat mellett már-már iparművészetnek minősül.

Előtte / utána (bőr)