Kárpitozás felső fokon

Amennyiben Ön nem szeretne megválni szeretett és kényelmes bútoraitól pusztán amiatt, mert…

 • kiszakadt a huzat, vagy egyéb módon sérült a kárpitozás,
 • elöregedett a rugózat vagy a szivacs,
 • elengedett a kárpitozás ragasztása,
 • eltört vagy kiáll egy rugó,
 • kifakult/bepiszkolódott a kárpitozás szövetének színe,
 • kikopott a bőrkárpit festése,
 • egyenetlenné vált az ülés/fekvés az adott bútoron,
 • megunta a választott huzatot,

…akkor forduljon hozzánk bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére a kárpitozás és komplex bútorfelújítás minden területén!

A kárpitozás menete, lépései

A bútor váza, a kárpitozás rögzítési módja, a kárpitcseréhez szükséges bontási műveletek előzetes felmérése igen fontos ahhoz, hogy a felújítási munka mértékét pontosan lássuk, és ehhez mérten adhassunk személyre szabott árajánlatot Önnek.

A kárpitozás menete természetesen minden bútornál eltérő és egyedi, annak típusától függően, azonban az alapvető tennivalók és azok sorrendje ugyanazokra a főbb lépésekre bonthatóak. Az alábbiakban ezt ismertetjük nagy vonalakban.

A kárpitozás főbb lépései

 1. Bontás: A kárpitozás legelső lépése a régi kárpit teljes mértékű eltávolítása, azaz a bútorvázig történő bontás.
 2. Statikai megerősítés: A favázat (modern bútoroknál fém- vagy egyéb vázat) a kárpitozás következő lépésében megerősítjük a statikai pontokon, vagyis gyakorlatilag szétszereljük és újra összerakjuk, a szükséges részeknél összeragasztjuk.
 3. Hevederezés: Többféle hevederezési mód létezik, ez a munkafolyamat tulajdonképpen az alapozásnak felel meg a kárpitozásban: erős, vastag vászonszalagok stabil keresztfonatának elkészítéséről van szó.
 4. Rugózat beépítése: A hevederezésre kerülnek a rugók. Ezeket bevarrjuk, majd spárgával szorosan lekötjük, és speciális rugóvászont húzunk rá. A rugózat elkészítésével adjuk meg a leendő ülő- vagy fekvőfelület formáját.
 5. Shoppolás: A kárpitozás ezen része a tömőanyagok elhelyezését és formázását jelenti. Tömőanyagként a legelterjedtebbek a szivacs, a vatta, az afrik, és a lószőr. A tömőanyagot több rétegben terítjük és varrjuk rá az alapra, valamint élvarrással biztosítjuk a széleken is. Elkészülte után vászonszövettel borítjuk be, erre fog kerülni a tényleges bútorszövet.
 6. Behúzás: A behúzás voltaképpen maga a tényleges – nem szakmabeliek által értett – kárpitozás, azaz a bútor kiválasztott bútorszövettel való borítása. A behúzás során ráfeszítjük a huzatot a bútorra, és gondosan rögzítjük.
 7. Díszítés: Főleg antik bútoroknál fordul elő, hogy a kárpitozás részeként a különféle díszítőelemek is javítása, cserére szorulnak. Ilyen díszítőeljárás például a paszományozott vagy díszszögekkel készült kárpitozás, díszzsinórozás az éleken és beosztásokon, vagy a mélyfűzés. A mélyfűzés talán a legnehezebb kárpitosmunka, amelynek során díszgombok behúzása révén alakítunk ki a bőr vagy bútorszövet felszínén egy négyszögletes, középen besüllyedő mintát.